Hoofdkussens: Waarom heb je ze eigenlijk nodig?

Slapen zonder hoofdkussens heeft belangrijke voordelen. Het vermindert rimpels, voorkomt (brandend) maagzuur en reflux en zelfs nek en rugproblemen. En toch kiezen de meesten onder ons voor een hoofdkussen. Spijtig genoeg gelden deze voordelen van slapen zonder hoofdkussen niet voor ons allemaal. Kortom, waarom kan de meerderheid van ons dan niet zonder hoofdkussen?

Hoofdkussens werden meer comfortabel 

Zelfs onze voorouders ondervonden al vlug het nut van een hoofdkussen. Zelfs tijdens de prehistorie ondertussen al ruim zevenduizend jaar geleden gebruikte ze opeengestapelde stenen met zachte dierenvellen als hoofdkussen. Gelukkig zijn onze huidige hoofdkussens heel wat comfortabeler én medisch verantwoord. De meerderheid kan niet zonder hoofdkussen dat zou zelfs voor vervelende gezondheidsproblemen zorgen.

Het nut van hoofdkussens

Het slapen met een hoofdkussen is vooral nodig voor je nek en rug en in minder ook voor je schouders. Terwijl je in normale omstandigheden overdag zowel je hoofd als je rug recht houdt, ben je daar ‘s nachts uiteraard niet toe in staat. Je hoofdkussen neemt tijdens je slaap die taak over. Vanaf het moment dat je inslaapt, ontspannen je nekspieren en laat je je hoofd hangen. Je slaaphouding bepaalt welk soort hoofdkussen je nodig hebt.

Nadelen aan het gebruik van hoofdkussens

Het gebruik van hoofdkussens veroorzaakt heel wat nadelen. Zo hebben zowel buik- als rugslapers last van rimpels in hun gezicht en van een stijve en pijnlijke arm, vooral als je die onder je kussen legt. Op langere termijn kan dit zelfs je spieren en je zenuwen aantasten. Hoofdkussens zijn vaak een bron van allerlei bacteriën en verontreiniging. Ze zorgen er ook voor dat je huid tijdens het slapen niet kan ademen en je moeilijker transpireert. Dat vergroot je risico op een vette huid en huidproblemen zoals puistjes, acne en mee-eters.

Zijslapers en rugslapers

Kunnen moeilijk inslapen zonder hoofdkussen. Dit is meestal de oorzaak van artrose. Slapen zonder kussens of ongeschikte dunne kussens kan je cervicale wervelkolom beschadigen. Tegelijkertijd staan ​​je schouders te zwaar onder druk. Het kussen moet altijd zo dik zijn als de afstand van schouder tot nek. Hoe breder de schouders, hoe dikker het kussen De grote meerderheid van rugslapers kunnen niet zonder hoofdkussen. Dan valt je hoofd te ver naar achter, wat spanningen veroorzaakt in zowel je schouders als in je nek. Dat is zeker zo als je armen langs je lichaam liggen. Die hou je best langs je hoofd. Let er op dat je hoofdkussen niet te dik is waardoor je kin te dicht bij je borst komt. Dat maakt ademen moeilijker en zorgt zowel voor nek- als rugklachten. Rugslapers genieten het meeste voordeel van hoofdkussens met extra neksteun.

Buikslapers

Slapen bij voorkeur op een dunner hoofdkussen. Een te dik hoofdkussen zorgt bij deze slapers voor lage rugpijn. Je hoofd kantelt in dit geval naar links of rechts. Dat zorgt tijdens het ademen voor een extra belasting van je nek. Dat voorkom je door een dun hoofdkussen onder je heupen leggen, of door zonder hoofdkussen te slapen.