Een ontspannen sfeer in je slaapkamer creëren

Heb je ook altijd zoveel moeite om in slaap te vallen? Of word je vaak midden in de nacht wakker? Wellicht wordt je onrust veroorzaakt door een onrustige sfeer in je slaapkamer. In deze blog ontdek je hoe je eenvoudig meer rust in je slaapkamer kunt creëren.

Opgeruimd staat netjes

Rond slingerende kledingstukken en schoenen in de slaapkamer is vast herkenbaar voor iedereen. En naast het boek een aantal verdwaalde boeken en tijdschriften. Dit soort rommel in de slaapkamer kan onbewust voor veel onrust zorgen. Daarom is het verstandig om te investeren in een goede kast en bijvoorbeeld nachtkastjes met opbergruimte. Op deze manier zwerven spullen niet langer rond.

Slaapkamer om te slapen

Het beste is om de slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen. En om je om te kleden of op te maken. Maar ga bijvoorbeeld niet je slaapkamer ook nog eens als werkkamer gebruiken. Hierdoor ben je vaak onbewust nog met je werk bezig, terwijl je in bed ligt om te slapen. Wil je echt volledig tot rust komen? Dan is het beter om het bureau te verplaatsen naar een andere ruimte in huis.

Dim de lichten

In een slaapkamer wil je niet vol in de spotlights staan dankzij de grote felle lamp die aan het plafond hangt. De voorkeur gaat meestal eerder uit naar sfeervolle verlichting. Kies voor een subtiele lamp aan het plafond of de wand met een dimmer. Door middel van de dimmer is het mogelijk om de verlichting zachter te zetten. Het voordeel van dimlicht is dat je lichaam het gevoel krijgt dat het bijna donker wordt. Je lichaam gaat zich hierdoor automatisch voorbereiden op de nacht en daardoor kun je sneller en makkelijker in slaap komen.

Geen televisie

De meeste mensen in Nederland hebben een televisie op hun slaapkamer staan. Natuurlijk is het fijn om nog even televisie te kunnen kijken vanuit je bed. Maar wist je dat dit eigenlijk niet ten goede komt aan je nachtrust? Het blauwe licht van de televisie verstoort namelijk je biologische klok. Dit komt doordat je hersenen het blauwe licht aanzien voor daglicht. Als reactie op dat licht denkt je lichaam dat het wakker moet blijven. Een schemerige ruimte is beter voor je. Dit zorgt ervoor dat er melatonine vrijkomt in je lichaam. Zodra het donker wordt bereid je je daarmee voor op je slaap.