Waarom je houten kozijnen de deur uit moet doen

Veel huizen hebben nog altijd houten kozijnen in de deuren en ramen. Dit materiaal is erg lastig in het onderhoud. Je moet het hout tegen rot beschermen door ze minstens één keer per jaar goed te reinigen en ze moeten ook regelmatig geschilderd worden. Bij kunststof kozijnen is dit niet het geval. Het is dan ook niet voor niets de meest verkochte kozijnen van Nederland. Als je er aan zit te denken om de kozijnen in je huis te vervangen, is het dus zeker een goed idee om ook te kijken naar kunststof.

Lagere kosten

Verbouwingen kunnen snel heel kostbaar zijn, dus het is dan fijn als we een beetje geld kunnen besparen. Als je kunststof kozijnen kiest, bespaar je zeker: de aanschafprijs van kunststof kozijnen ligt ongeveer 15% onder die van houten kozijnen. Maar ook na aanschaf ben je goedkoper uit met kunststof. Je kunt dit materiaal makkelijk zelf onderhouden en je hoeft dus niet om de zoveel jaar iemand in te huren. Je bespaart dus op zowel aankoop- als onderhoudskosten. Dit maakt kunststof kozijnen de ideale keuze voor iedereen die van niet te veel geld uitgeven houdt.

Minder onderhoud

Houten kozijnen moeten regelmatig met een doekje worden afgenomen en moeten eens in de vijf jaar ongeveer worden overgeschilderd. Vijf jaar gaat altijd sneller voorbij dan verwacht en opeens is het weer tijd om een dure schilder in te huren. Met kunststof kozijnen is dit verleden tijd. Je hoeft deze kozijnen alleen maar eventjes snel mee te nemen als je de ramen lapt en verder heb je er geen kind aan. Heerlijk toch! Want laten we eerlijk zijn, wie heeft nou zin en energie om tijd in het onderhouden van kozijnen te stoppen?  

Een duurzame keuze

Kunststof kozijnen zijn zeker interessant voor milieubewuste mensen. Deze kozijnen zijn vanwege een aantal redenen duurzamer dan de houten variant. Kunststof isoleert beter dan hout, waardoor de warmte van het huis veel minder snel ontsnapt. Ook gaan deze kozijnen veel langer mee, tot wel 50 jaar. Als ze aan vervanging toe zijn kunnen de oude ook gerecycled worden. Er is al een ernstig tekort aan hout wereldwijd en dit materiaal kan niet makkelijk hergebruikt worden. Kunststof kozijnen zijn dus de duurzame keuze.