Met lavendel haal je de Provence naar Nederland

Eén vlaag van lavendel en je waant jezelf al op vakantie in Zuid-Frankrijk. De heerlijke aroma doet velen direct ontspannen en de paarse kleur ziet er ook nog eens feestelijk uit. Maar lavendel laten groeien is eigenlijk helemaal niet exclusief voor het Zuiden weggelegd. Het is een hartstikke makkelijke plant en kan prima in Nederland overleven. Hieronder vind je tips om de plant zo goed mogelijk te laten integreren in jouw tuin. Je krijgt er een fantastische plant voor terug.

Laat je Franse vriend zonnebaden

Zoals je misschien al verwacht had van een echte Zuiderling, vindt deze plant het heerlijk om van de zon te genieten. Zet de plant daarom op de meest zonnige plek van je tuin, zodat je plant flink wat zonuren krijgt. Maak je geen zorgen om bewolking, er komt nog voldoende zon doorheen. Let er wel op dat de plant niet in de schaduw van een boom of gebouw staat, zo bereiken de zonnestralen je plant niet. Zorg ook voor voldoende afstand tussen de planten, zodat ze niet in elkaars schaduw hoeven te leven.

Hou het kort

Snoei de lavendelplant ieder jaar aan het einde van het seizoen. De steeltjes van de plant veranderen anders namelijk langzaam in hout en de plant zal dan minder uitbundig bloeien. Snoei ongeveer een derde weg, vlak boven de houten stam. Laat nog wel een deel van de takken zitten, hier groeit de plant volgend jaar verder. Dit is misschien even een klusje, maar lavendel is verder heel makkelijk. De plant hoeft bijvoorbeeld eigenlijk niet vaak gewaterd te worden. Sterker nog: water geven kan zorgen voor wortelrot en is dus af te raden, tenzij er sprake is van extreme droogte.

Geen tuin? Geen probleem!

Lavendelplanten zijn niet alleen geschikt als tuinplanten, maar doen het ook binnen prima. Dit is natuurlijk perfect voor mensen zonder tuin of als je op zoek bent naar een natuurlijke luchtverfrisser. Ook als je je plant in huis hebt staan, is het zaak om een zonnige plek te vinden. Ook vind je nieuwe huisgenoot het fijn om dicht bij een open raam te staan, zodat hij af en toe een frisse neus kan halen. Vlak voor de volledige bloei, kun je de befaamd ruikende bloemen afknippen en een maand ondersteboven laten drogen. Zo ruikt je huis straks het hele jaar door heerlijk.