Het verband tussen slapeloosheid en depressie

Mensen die lijden aan slapeloosheid hebben vaak ook last van depressies.

En het omgekeerde geldt ook: ongeveer 90% van de mensen die lijden aan depressie hebben ook last van slaapstoornissen. Niemand weet echt of slapeloosheid depressie veroorzaakt of dat depressiviteit slapeloosheid veroorzaakt.

Wat wel duidelijk is, is dat een belangrijk symptoom van depressie slapeloosheid is. Om het beeld nog ingewikkelder te maken, is het bekend dat sommige antidepressiva op zich een oorzaak kunnen zijn van slaapstoornissen.

Als je langere tijd slaap slecht, raak je natuurlijk geïrriteerd en chagrijnig en het is redelijk om te denken dat als dit aanhoudt je tekenen van depressie begint te vertonen.

Een groot probleem hierbij is dat het voor de meesten van ons moeilijk is om te erkennen dat we mogelijk depressief zijn, het is veel gemakkelijker om te klagen over onze problemen met slapen.

De meeste artsen zullen symptomen van depressie zeker bespreken als je om hulp voor jouw slapeloosheid vraagt, omdat zij weten dat er een nauwe relatie tussen die twee kan zijn.

Soms zijn de waarschuwingssignalen van een depressie seizoensgebonden – de persoon vindt het moeilijk om te slapen en voelt zich ‘miezerig’ tijdens de winter, maar als de zomer komt, verdwijnen de problemen gewoon.

Een verlangen naar koolhydraten komt ook vrij vaak voor – soms leidend tot gewichtstoename. Dit komt vaker voor in noordelijke landen met lange en donkere winters. Jonge vrouwen lijken hier eerder aan te lijden.

Dit staat bekend als ‘SAD’ (seasonal affective disorder) wat ook wel winterdepressie wordt genoemd. Dit probleem kan vaak worden opgelost door sterk licht te gebruiken dat overeenkomt met daglicht.

De getroffen persoon zit in principe in een kamer met zeer sterke daglicht aangepaste lichten of heeft een stel lampen voor zich. Dit ‘reset’ de lichaamsklok en laat de hersenen en het lichaam terugkeren naar de normale wakker-slaap ritme dat is verstoord.

Zijn er andere natuurlijke remedies voor depressie?

Twee van de meest voorgestelde remedies zijn Sint Janskruid, wat een oud kruidenmiddel is en Omega-3 vetzuren, voornamelijk die van nature te vinden zijn in sommige vissen.

Je kunt ook overschakelen naar gezonder anti-depressief voedsel, dat toevallig ook goed werkt als slapeloosheid!

Slaap is belangrijk! Als je lijdt aan slapeloosheid en als je denkt dat je ook tekenen van depressie hebt, zoek dan naar natuurlijke behandelingen voor depressie en homeopatische slaapmiddelen, tenzij jouw problemen ernstig zijn.