Xenon verlichting

Xenon staat eigen bekend als high-intensity discharge (HID) en wordt meestal omschreven als een efficiëntere oplossing vanwege de kleurtemperatuur en de hoeveelheid licht die ze genereren. De eerste xenon koplampen verschenen in 1991. Sindsdien zijn ze nog steeds niet standaard voor de meeste modellen. De werking van zo’n lamp is eigen vrij identiek als een tl-buis. De buis is gevuld met gassen en elektrodes aan de uiteindes waardoor er stroom doorheen vloeit. Ze worden daarom veel gebruik in kantoorruimtes die lang aan moeten blijven staan. In bijvoorbeeld auto’s zal de behuizing van kwarts zijn en met behulp van de wolfraam elektroden en mix van gassen kan er een stroom onder hoge spanning ontwikkeld worden.

Xenon lampen zijn meer efficiënt als het gaat om geproduceerd licht als je kijkt naar de halogeenlampen. De Xenon lampen hebben een levensduur van zo’n 2000 uur. Alleen ze kosten meer geld om te produceren, omdat er hiervoor een aantal dure stoffen inzitten en moeilijker is om te produceren.

De Xenon lamp heeft meer kracht en energie nodig om op te starten om de juiste lichtsterkte te halen. Wanneer de temperatuur is bereikt zal het minder stroom gebruiken als de andere lamp en dus ook zuiniger zijn. Het is daarom ook handiger voor ruitmes die over het algemeen wat langer verlicht moet blijven. Wanneer je het zou gebruiken in ruimtes waarbij er vaak licht aan en uit moet worden gedaan zal het energietechnisch minder voordelig zijn.

Nadelen zijn er ook. De HID lampen zijn complexer. Ook duurt het een paar seconden voordat het licht op volledige sterkte is. De gassen die in de lamp zitten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid omdat er kwik in kan zitten. Deze lampen zijn nog wel volop in ontwikkeling om het beter te maken en minder kwik erin te zetten. Een ander punt is dat er wat schittering veroorzaakt kan worden wordt storend is voor de tegenliggers. Halogeen daar tegen heeft meer voordelen en is makkelijk toepasbaar in woningen. Ze zijn minder duur en werken net wat makkelijker dan xenon lampen.

Voordelen:

– langere levensduur dan halogeenlampen

– efficiënter dan halogeen (minder stroomgebruik en meer lichtopbrengst

– betere zichtbaarheid voor de bestuurder

 

Nadelen:

– te veel schittering voor inkomend verkeer

– hogere kosten

– complexer dan halogeenlampen

– mogelijk gebruik schadelijke stoffen

duurt paar seconden voor volledige lichtsterkte