Welk dekbed past bij jou?

Je slaapt ongeveer 30 procent van je leven en een goede nachtrust is erg belangrijk. Een comfortabel bed is dus zeker een goed begin van die goede nachtrust. Een goed hoofdkussen en matras zijn belangrijk, maar ook een fijn dekbed is van belang. Er zijn ontzettend veel soorten dekbedden. Er zijn goedkope dekbedden, dure dekbedden, dikke en dunne dekbedden, ga zo maar door. Weet je niet goed hoe je een dekbed moet uitkiezen? Hier lees je alles over verschillende soorten dekbedden.

Soorten dekbedden

Donzen dekbedden zijn het bekendst. Deze dekbedden zijn gevuld met de fijne veertjes van bijvoorbeeld ganzen of eenden. De voordelen aan zo’n dekbed is dat ze warm zijn, licht in gewicht en ze gaan lang mee. Een nadeel is de hoge aanschafprijs. Daarnaast kun je deze vaak niet zelf wassen en bovendien is het gevuld met een dierlijk product.

Synthetische dekbedden zijn ook populair. Deze dekbedden zijn een stuk goedkoper dan donzen dekbedden, je kan ze met de hand wassen en zijn ook licht in gewicht. Een nadeel aan synthetische dekbedden is dat ze niet goed isoleren.

Dekbedden met andere vullingen komen ook nog wel eens voor. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een wollen dekbed, of een dekbed gevuld met katoen of tencel.

Naast verschillende vullingen, hebben dekbedden ook verschillende warmteklassen. Het zijn er vier: klasse 1 is het warmst en klasse 4 is het minst warm. Het is dus ook vanzelfsprekend dat een dekbed met warmteklasse 1 dikker en zwaarder is dan een dekbed met warmteklasse 4. De warmteklasse van een dekbed staat vaak op de verpakking vermeld.

Verschillende maten

Uiteraard zijn er verschillende maten van dekbedden. Hoe groot je wil dat jouw dekbed is, hangt af van de grootte van je bed. Voor een eenpersoonsbed is 140 cm breed de standaard keus. De standaardkeus voor een tweepersoonsbed is 200 cm breed. Daarnaast bestaan er dekbedden van 240 cm, de Lits-jumeaux en van 260 cm, de Lits-jumeaux XL. De lengte van een dekbed is standaard 200 cm of 220 cm. Een deken moet in ieder geval 20 centimeter langer zijn dan jouw eigen lengte.

De meest voorkomende combinaties van lengte- en breedtematen zijn:

  • 140 centimeter bij 200 centimeter
  • 200 centimeter bij 200 centimeter
  • 220 centimeter bij 240 centimeter

In deze maten worden dus ook voornamelijk dekbedovertrekken aangeboden. Wijkt het formaat van je dekbed af van deze drie formaten, zal je ook minder aanbod aan dekbedovertrekken hebben.