Wastafel aanleggen in uw slaapkamer

Woont u in een woning met een kleine badkamer die vaak bezet is? In dat geval kan het aanleggen van een wastafel in uw slaapkamer mogelijk uitkomst bieden. Door hier een wastafel te plaatsen kunt u weliswaar niet douchen of naar de wc wanneer de badkamer bezet is, maar kunt u wel uw uiterlijke verzorging regelen. Maar hoe plaatst u eigenlijk een wastafel in uw slaapkamer?

Leidingen aanleggen
Sanitair aanleggen in uw slaapkamer kan alleen wanneer de benodigde leidingen ook aanwezig zijn. Is dit niet het geval? Dan moet u deze zelf aanleggen of dit laten doen. Zo moet u in ieder geval een watertoevoer en een –afvoer hebben om de wastafel ook naar behoren te kunnen gebruiken. Wanneer u hier niet over beschikt, kunt u deze leidingen aan laten leggen door een loodgieter.

Wastafel ophangen
Vrijwel alle wastafels worden bevestigd door middel van schroeven. U zult voor het plaatsten van een wastafel dus gaten in uw muur moeten boren. Dit moeten gaten van 10 millimeter zijn. Plaats na het boren een plug in beide gaten. Vervolgens draait u het schroefgedeelte van de schroefbouten in de pluggen en kunt u hier de wastafel overheen schuiven.

Aansluiten van de wastafel
Wanneer de wastafel geplaatst is, kunt u de kraan, waterleiding en waterafvoer aansluiten. De kraan steekt u door het gat aan de bovenkant van de wastafel. Aan de onderkant kunt u de kraan aansluiten op de leidingen. Dit kunt u doen met flexibele slangen. Bij het monteren van de afvoerpijp is het zaak om deze op maat te maken, anders bestaat de kans op een lekkage. Dit doet u door de sifon aan de afvoer en aan het afvoerputje vast te maken. Voor een mooi resultaat kunt u de aansluiting van de wastafel met de muur voorzien van een laagje kit. Verder kunt u een spiegel bij uw wastafel plaatsen en deze voorzien van verlichting.