Wanneer vervang je de kozijnen in je slaapkamer?

Het is een feit dat jij je woning goed moet onderhouden voor absoluut woonplezier. En dan hebben we het niet alleen over wekelijks je huis goed schoonmaken, maar ook regelmatig klussen of zelfs dingen vervangen wanneer er sprake is van ernstige slijtage. Je brengt niet alleen veel tijd door in je woonkamer, maar ook in je slaapkamer. Besteed daarom ook genoeg tijd en energie aan het onderhouden van deze ruimte. Want wanneer heb jij eigenlijk voor het laatste gekeken wat de staat is van de kozijnen van je slaapkamer?

Houten kozijnen? Let op houtrot!

Woon je in een oudere woning, of zijn er nog weinig tot geen maatregelen genomen om de woning te isoleren? Grote kans dat jij in de slaapkamer nog kozijnen van hout hebt. Houd er in dit geval rekening mee dat hout zeer onderhoudsintensief is dat je zeker twee keer per jaar moet controleren wat de staat van het hout is. Daarnaast is het ook verstandig om hier dan gelijk een nieuwe beschermende laag op aan te brengen in de vorm van beits of lak. Je kan er namelijk niet van uitgaan dat het hout zo behandeld is dat het tegen alle omstandigheden kan. Houtrot komt daarom vaak voor. Dit herken je aan verkleuringen, barsten en uitgezet en zacht hout.

Heb je houtrot aangetroffen in een groot deel van het kozijn? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar nieuwe kozijnen voor je slaapkamer. Wij raden je in dit geval aan om te kiezen voor een variant van kunststof. Deze is sterk, isoleert goed, heeft een lange levensduur en heeft weinig onderhoud nodig.

Lage isolatiewaarde

Naast de staat van je kozijnen is het ook altijd goed om te letten op de isolatiewaarde. Veel slaapkamers hebben namelijk enkel glas, terwijl deze ruimte juist een plek is waar je wilt profiteren van goede isolatie. In dit geval kan het zeer gunstig zijn om nieuwe kozijnen en glas te laten plaatsen met dubbel glas. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor HR+ en HR++ glas, deze hebben een nog hogere isolatiewaarde. Dit is ook zeer gunstig voor je energielabel, vooral als je in de toekomst je woning nog wil verkopen. Vind je het lastig om met zekerheid te zeggen of je nou enkel of dubbel glas hebt? Kijk of er een spouw aanwezig is in het raam. Bij dubbel glas is dit namelijk wel aanwezig, daar valt het soort glas dat in het kozijn zit ook af te lezen.

Het onderhoud van je kozijnen 

Aan het begin van deze tekst hebben wij je al laten weten dat het belangrijk is om je houten kozijnen goed te onderhoud om houtrot tegen te gaan. Maar ook als je (nieuwe) kozijnen van kunststof hebt, is het belangrijk om hier geregeld naar om te kijken. Maak het geheel even schoon met een sopje van lauw water en allesreiniger, controleer het hang- en sluitwerk en vet deze eventueel opnieuw in. Kunststof kan zeker tegen een stootje en heeft een zeer lange levensduur, maar ook in dit geval is het goed om te controleren of het materiaal geen barsten bevat.