Osteoporose en het kopen van een matras

Over het algemeen is osteoporose niet direct aan symptomen te herkennen, totdat je een botbreuk krijgt. Een direct gevolg van zo’n breuk kan zijn dat de stand van het lichaam verandert (ook wel bochel in de rug). Echter kan een botbreuk ook leiden tot een vermindering van de spierkwaliteit, verlies van lichaamslengte en misvorming van de wervelkolom. In een latere fase kunnen de gevolgen van osteoporose leiden tot blijvende pijnen, beperkingen in de mobiliteit en verlies van uw zelfstandigheid.

Zover er bekend is, zijn er geen klinische studies uitgevoerd naar de geschiktheid van een matras voor een osteoporose. Het advies is dan ook gebaseerd op onze lange ervaring in de matrassenbranche en dus niet op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Osteoporose en een matras

Bij het kopen van een matras voor een osteoporose zijn een aantal zaken van belang.

– Uw lighouding dient anatomisch correct te zijn. Hierdoor wordt de wervelkolom zo veel mogelijk ontlast. Hierover worden vaak verkeerde adviezen gegeven die weer tot een toename van pijnklachten kunnen leiden. Wat in zo’n situatie kan helpen, dat is de aanschaf van een traagschuim matras.

– Een piekbelasting in uw schouders en de heupen dient te worden uitgesloten. Daarom is het belangrijk dat deze lichaamsdelen op de juiste wijze worden ondersteund. Het advies is daarom om te kiezen voor een matras met een aparte heup- en schouderzon. Pocketveren matrassen beschikken hier over het algemeen over.

– Een patiënt moet zich goed kunnen bewegen en verplaatsen op het bed. Het is daarom van belang dat een matras voldoende stevigheid heeft. Een volledig schuim of latex matras is dan zeker niet het advies om te gebruiken.

– Het matras moet een hoog ligcomfort hebben. Of het matras daadwerkelijk fijn ligt, dat moet de patiënt uiteraard zelf aangeven.

M Line / Auping / Energy+ & Osteoporose

Op basis van het genoemde is een combinatiematras te overwegen van traagschuim en pocketveren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld het M-line V of het Auping Cresto Visco matras overwegen. Deze matrassen zijn over het algemeen wel wat duurder. Een kwalitatief hoogwaardig alternatief is het Energy+matras. De prijs van dit matras is eveneens aantrekkelijk.

Voordat u definitief een matras gaat kopen is het van belang dat u het matras enige tijd thuis vrijblijvend kunt uitproberen. Er zijn diverse bedden online webshops die u verder kunnen helpen.