Meubels met steigerbuizen

Recyclage is al een tijdje een trend en dat zal zich de eerstvolgende jaren nog doorzetten. Dit zie je ook duidelijk in de meubelwereld. Zo worden er bijvoorbeeld diverse meubels met steigerbuizen geproduceerd. Heel wat doe-het-zelvers hebben eigen ontwerpen gemaakt en diverse kasten, tafels of wandrekken geknutseld. Maar ook de meubelindustrie grijpt zijn kans om aan het hergebruik van steigerbuizen te doen.

Robuust, degelijk en duurzaam

Steigerbuizen zijn sterk en hebben een robuust uiterlijk. Daarom zijn ze vooral populair in de industriële wooninrichting. Maar ook in een moderne woning passen meubels met steigerbuizen perfect. Hier kunnen ze een echte blikvanger zijn en een mooi contrast vormen met bijvoorbeeld strakke witte muren of bij strakke zitmeubelen. Samen met steigerbuizen wordt recyclage hout verwerkt. Dit laat de meubels er nog meer robuust uitzien. Meubels in metaal en hout zijn heel sterk waardoor je er heel lang geniet zult van hebben.

Zelf meubels met steigerbuizen maken?

Steigerbuizen zijn makkelijk te monteren. Als je nog niet veel ervaring hebt met het maken van meubels, begin dan met een klein exemplaar. Denk bijvoorbeeld aan een bijzettafeltje. Als je dit onder de knie hebt, kun je bijvoorbeeld een salontafel maken. Daarna ga je voor een groter meubel zoals een eettafel, een boekenrek of een TV-kastje. Er bestaan diverse soorten verbindingsstukken zodat je je kader als een meccano in elkaar steekt. Daartussen kun je horizontaal en verticaal houten panelen monteren. Je kunt deurtjes hangen of laden voorzien. Op internet vind je heel wat voorbeelden en zelfs gratis bouwplannen voor meubels met steigerbuizen. Doe hier inspiratie op en ga aan de slag. Laat je eigen inspiratie vooral de vrije loop. Alles kan met steigerbuizen en planken. En geef toe: wat is er leuker dan je eigen zelfgemaakte meubelstuk?

Ga voor een stoere look

Wat de afwerking van het hout betreft, hou het bij een robuuste uitstraling. Hou het hout naturel, eventueel met een laagje matte vernis of geef het hout een verweerde look. Dit laatste doe je bijvoorbeeld door twee verschillende kleuren over elkaar heen te schilderen en de bovenste laag gedeeltelijk af te schuren. Je meubel mag er best wel basic en ruw uitzien. Dat is nu juist de charme van meubels met steigerbuizen.

Voor binnen en buiten

Steigerbuizen zijn perfect voor meubelen voor buiten. Deze buizen zijn weerbestendig zodat je je meubelen zelfs in de winter buiten mag laten staan. Kies voor het hout bijvoorbeeld teak. Ook dit heeft weinig onderhoud nodig en mag buiten overwinteren. Tafeltjes, bloembakken, zitbanken of zelfs een barmeubel voor buiten, het kan allemaal. Wedden dat je, na je eerste meubel, de smaak te pakken hebt en er meerdere wil maken?

Bron: atmyhome.nl