Meer aandacht voor je dak

Het is het onderdeel van het huis dat je waarschijnlijk het minst vaak van dichtbij ziet. En toch is het oh zo belangrijk, en zorgt het ervoor dat je er droog bij zit. Het dak mag best wat meer gezien worden!

Plat of punt?

Als het gaat om daken zijn er grofweg twee mogelijkheden: je hebt een plat dak, of je hebt een puntdak. Allebei hebben ze zo hun voordelen, maar zeker ook hun nadelen. Zo is een puntdak wat makkelijker in het onderhoud. Dakpannen gaan over het algemeen erg lang mee en zullen zelden lekkage veroorzaken. Bij een stevige storm is het echter altijd even spannend of zij allemaal op hun plek blijven liggen.

Platte daken vergen iets meer onderhoud, doordat de zon hier altijd recht op schijnt en ook regenwater zo zijn schade aanricht. Zeker wanneer je dak bedekt is met bitumen is het aan te raden de boel zo nu en dan eens te inspecteren en op tijd te laten repareren. Op lekkage zit je tenslotte niet te wachten. Heb je EPDM dakbedekking dan hoef je je hier wat minder zorgen om te maken. EPDM folie is namelijk goed bestand tegen alle weersomstandigheden en uv-straling, zodat het met gemak vijftig jaar mee gaat zonder problemen te geven. Ook leuk: een plat dak kun je makkelijk omtoveren in een groen dak: goed voor het milieu!

Zolder of dakterras?

Een voordeel van een puntdak is dat je vaak een zolder hebt. Fijn, wat extra ruimte! Het nadeel is dan wel weer dat de ruimte op zo’n zolder (en soms zelfs al op de eerste verdieping) beperkt is doordat de wanden, net als het dak, in een puntvorm lopen. Dakkapellen kunnen wat extra ruimte en licht opleveren, maar een kast tegen de wand plaatsen blijft lastig.

Bij een plat dak heb je hier geen last van, maar het nadeel is dan weer dat veel huizen met platte daken slechts één verdieping hebben. Een groot voordeel van een plat dak boven een puntdak is echter dat je vaak wel de mogelijkheid hebt om er een verdieping bovenop te laten bouwen óf een mooi dakterras aan te laten leggen! Zorg er zeker in dat geval voor dat je dakbedekking goed in orde is. Waar bitumen zeker bij hoge temperaturen echt niet geschikt is om op te staan, kan een EPDM dakbedekking hier veel beter tegen. Overweeg je een dakterras is het dus raadzaam om te kiezen voor EPDM folie.