Lekker slapen zonder pijn? Kies voor het juiste kussen

Vervelend hoor, als je niet lekker kan slapen. Zeker als dat komt doordat je gewoon niet lekker kan liggen doordat je ergens pijn hebt. Rugklachten maken het lastig om een prettige houding te vinden en lekker te slapen, maar ook pijn aan bijvoorbeeld de heupen of het bekken kunnen een fijne nachtrust in de weg staan. Wat vaak kan helpen, is de keuze voor een goed kussen. Eentje dat niet alleen je hoofd en nek, maar je hele lijf ondersteuning biedt.

Waar doet het pijn?

Heb je tijdens het slapen, of althans de poging tot slapen, regelmatig last van grote of kleine pijntjes? Of merk je dat je als je ‘s ochtends je bed uit komt je lijf op allerlei plekken pijn doet, terwijl je daar overdag normaal gesproken geen last van hebt? Dan kan het goed zijn dat je bed je niet de ondersteuning biedt die je lijf nodig heeft.

Dat kan liggen aan je matras. Zeker als de pijn en de vermoeidheid in je hele lijf optreden, of extra sterk aanwezig is in je rug, dan kan het goed zijn om hier eens kritisch naar te kijken. Is je matras nog wel goed, en past het bij je lichaamsbouw? Een matras heeft een beperkte levensduur, en zeker als je er de bekende kuil in ziet of voelt ontstaan is het verstandig om snel een nieuwe in huis te halen.

Is het vooral je nek die klachten geeft, en dat kan ook in de vorm van hoofdpijn zijn? Dan ligt het probleem wellicht bij je hoofdkussen. Is je hoofdkussen al wat ouder, dan neemt ook hiervan vaak de ondersteuning af. De spieren in je nek moeten dan opeens heel de nacht werken om je hoofd in de juiste positie te houden, terwijl ze eigenlijk volledig ontspannen moeten zijn. Ook als je kussen niet past bij je lichaamsbouw of de manier waarop je slaapt kan dit gebeuren. Een kussen voor een buikslaper is bijvoorbeeld bij voorkeur zo plat mogelijk, terwijl iemand die op de zij of rug slaapt juist een hoger kussen nodig heeft.

Een kussen voor je hele lijf

Waar veel mensen met kleine pijntjes, zeker als deze zich rond het bekken bevinden, baat bij hebben is een lichaamskussen. Dit kussen ondersteunt niet alleen je hoofd, maar je hele lijf. Je legt het voor of achter je neer, en krijgt overal steun. Een zwangerschapskussen is hier een voorbeeld van, en voor veel zwangere vrouwen een uitkomst. Het kan voor het bekken heel prettig zijn om één been op het kussen te leggen, en zo het bekken in een andere positie te brengen. Veel vrouwen ervaren hierdoor minder pijn, en slapen gemakkelijker uren achter elkaar door.