Kies de juiste plinten met dit handige stappenplan

Als jij plinten nodig hebt, dan heb je een lastige beslissing te maken. Want ook al lopen deze laag langs de muur, de vloer inclusief plint heeft een grote invloed op de sfeer in je kamer. Net als dat je goed nadenkt over het soort vloer dat je laat plaatsen, doe je dat voor de bijbehorende plinten net zo. Samen vormen ze één geheel en verzorgen ze een nette en sfeervolle afwerking van je interieur. Met het onderstaande stappenplan wordt je het maken van deze keuze een stuk gemakkelijker gemaakt.

1.     Welk soort plinten wil je laten plaatsen?

Er zijn een groot aantal soorten plinten en deze kies je uit bij het soort interieur dat je hebt. Houd je van modern en strak, dan is een gladde plint en uitstekende keuze. Is jouw interieur klassiek, dan zijn er monumentenplinten of sierplinten om uit te kiezen. Een waalplint is specifiek ontworpen voor bij een Belgische huisstijl en deze geeft je interieur een landelijk uiterlijk. Luxeplinten en kraalplinten zijn eigenlijk geschikt voor elk interieur en deze kies je dan ook omdat je ze gewoon erg mooi vindt. Een laatste optie die je hebt is om voor een overzetplint te kiezen. Dat is een plint die je over een bestaande plint aanbrengt. Deze wordt dan ook regelmatig de renovatieplint genoemd.

2.     Kies de afmetingen uit

Als het goed is heb je nu een soort plint uitgekozen die past bij je vloer en bij de stijl in de kamer. Daarna heb je de moeilijke keuze te maken over de afmetingen en dan voornamelijk de hoogte en de dikte. Wil je je vloer goed laten opvallen, dan is een hoge plint erg mooi. Ook als je hoge plafonds hebt is het verstandig om voor hogere plinten te kiezen. Een kleine kamer lijkt groter als je er een lage plint bij plaatst. De standaard hoogte die de meeste mensen kiezen ligt tussen 9 en 12 centimeter.

De dikte van de plint bepaal je door te meten hoeveel ruimte er zit tussen de rand van de vloer en de muur. Houd er daarbij rekening mee dat houten vloeren in de winter krimpen en dat dat gat dan dus groter is. Kies altijd een grotere maat dan je hebt opgemeten, want dan zorg je ervoor dat er nooit een kier te zien is en dat je plinten alles altijd netjes afdekken.

3.     Kies de kleur

De laatste keuze die je maakt is de kleur van de plinten. Vroeger werd vaak dezelfde kleur of hetzelfde materiaal van de vloer gekozen, maar dat is nu niet meer zo populair. Tegenwoordig kiest men liever voor een plint in de kleur van de muur. Het is dan mooi om een matte verf te kiezen voor de muur en een hoogglansverf voor de plinten. Er zit wel een nadeel verbonden aan deze optie en dat is dat het vloeroppervlak dan wel kleiner lijkt. Denk dus goed na over deze stappen en je vindt ongetwijfeld de beste plint voor jouw woning.