Hoe kies ik de juiste binnendeur?

We vallen maar meteen met de deur in huis: het is niet makkelijk om een goede keus te maken voor een binnendeur. Een binnendeur moet niet alleen functioneel zijn, je moet de deur ook mooi vinden en het moet bij je interieur passen. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij de keus voor een nieuwe binnendeur. Houd hier rekening mee, en de keus wordt een stuk makkelijker.

Van wat voor stijl hou je?
De inrichting van je huis heb je ook gekozen op je smaak, dus dat je ook het best doen bij de keus voor een binnendeur. Een deur heeft een flinke oppervlakte dus is het zeer bepalend voor de sfeer in huis. Heb je een klassieke inrichting? Een binnendeur die is voorzien van glas, roedes of panelen is dan een hele goede keus voor jou.
Hou je meer van een moderne en stoere industriële inrichting dan kies je voor een massieve deur die geheel dicht is. Hou je meer van basic? Dan kies je een deur die strak is, zonder randen, panelen en roedes. Rechte lijnen en een afwerking zonder tierelantijnen zorgt ervoor dat de deur minder bepalend is in het interieur.

Stompe deur of opdekdeur?
Een stompe binnendeur valt geheel in het kozijn, een opdekdeur valt daarentegen gedeeltelijk op het kozijn. De keus hiervoor wordt bepaald door het kozijntype en de deurtype die je nu al hebt. Het makkelijke van een opdekdeur is dat het eenvoudig te vervangen is, bovendien kunnen ze gelakt en wel geleverd worden. Een stompe deur moet je op maat maken en afhangen, dit kun je natuurlijk ook laten doen.

De draairichting van de deur
Je denkt hier misschien niet als eerste aan, maar de draairichting van de deur is wel degelijk belangrijk. Om dit te bepalen is het verstandig om de ruimtes rustig in je op te nemen. Wat is het meest praktisch? Waar heeft de deur de meeste ruimte? Is er weinig ruimte dan werkt een schuifdeur misschien bij jou.

De deur meten
Als je een stompe deur hebt, of een stompe deur wordt je keus, dan is het belangrijk om nauwkeurig de maat van het kozijn te meten. Dit kun je doen door de maat van de oude deur op te meten. Wanneer deze niet meer aanwezig is meet je de binnenmaat van het kozijn. Trek van deze binnenmaat 5 mm af. Bepaal op deze manier de hoogte en breedte van het kozijn.

De maten bepalen voor een opdekdeur werkt anders. De breedte bepaal je zonder de opdekrand, de hoogte met deze opdekrand.

De afwerking van een binnendeur
Een nieuwe binnendeur staat natuurlijk pas mooi bij het interieur wanneer de afwerking ook goed verzorgd is. Zorg voor mooi beslag dat goed bij de deur past.

Bron: www.deurenweb.nl