Heb ik een vergunning nodig voor plaatsen van dakkapel?

Lees in deze tekst over: heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een nieuwe dakkapel? Na het lezen van de tekst weet je dat het niet zo ingewikkeld is als jij waarschijnlijk denkt.

Een dakkapel is ideaal

Met een dakkapel kun je elke smalle donkere zolder veranderen in een ruime lichte kamer. Best kans dat die kamer gelijk de grootste kamer van het huis omdat een zolder vaak geen tussenmuren heeft. Omdat je nooit tot aan de kanten kon lopen was misschien de grote van de zolder nooit opgevallen. Het huis is dan, zodra de dakkapel geplaatst is, gelijk fors meer waard.

Kijk rond in de wijk

Als je in de wijk rondkijkt hoe daar de dakkapellen geplaatst zijn zie je misschien overeenkomsten. Best kans dat je gelijk antwoord hebt op de vraag, heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel? Misschien staan in de wijk de dakkapellen aan de achterzijde van de woning, en staat de dakkapel een meter lager dan het hoogste punt van het dak? Misschien zit er tussen de dakkapel en de muur met de buren een meter? Als de dakkapellen zo geplaatst zijn in jouw wijk, dan kun je stellen dat het zo zonder vergunning mag. Niet alleen jij, maar ook anderen hebben geen zin om leges te betalen voor een vergunning.

Op naar het gemeentehuis

Met de kennis die je opgedaan hebt door in de wijk rond te kijken, ga je naar het gemeentehuis. Je stelt de vraag, heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel? Daarna ontvang je de bepalingen om vergunningsvrij een dakkapel te mogen plaatsen. Van onderaf gezien is afstand altijd moeilijk in te schatten, maar dan heb je precies de bepalingen. Misschien moet er tussen het nok en het dakje van de dakkapel wel tachtig centimeter zitten? Maar is de afstand met de buren wel precies een meter of meer? Best kans dat de dakkapel een stukje boven de dakgoot geplaatst moet zijn. In de bepalingen van de gemeente staat het tot op de centimeter nauwkeurig omschreven.

Dan gaat het snel

Als je weet hoe het met de vergunning zit, gaat het snel. Een dakkapel is immers zo geplaatst. Daarna komt het opnieuw aftimmeren van de zolder wat wel wat dagen duurt, maar na een week ben je een heel eind.

Bron: www.schilder-inutrecht.nl