Geurolie, je hecht er meer waarde aan dan je verwacht!

Geurolie, vaak ook wel Etherische oliën genoemd, zijn erg interessant. Veel mensen staan hier net bij stil, maar de werking van geuren op ons lichaam is ongekend groot. Daarom is geurmarketing van veel bedrijven ook een ongekend goede en vaak toegepaste truc. Het zal je verbazen hoe erg je geniet van een aangename geur in de omgeving.

Wat zijn Etherische oliën?

Etherische oliën zijn olieachtige vloeistoffen die zogezegd enigszins ‘’vluchtig’’ zijn. Dit wil zeggen dat wanneer deze worden blootgesteld aan lucht, dat ze dan redelijk snel verdampen. Etherische oliën worden daarom ook wel vluchtoliën genoemd. Etherische oliën worden gemaakt van bomen, planten en in sommige gevallen bepaalde delen hiervan. Deze geuroliën worden geproduceerd door middel van extractie. Extractie is een scheikundig proces. Hierbij is het van belang om bepaalde biologisch werkzame stoffen van elkaar te kunnen scheiden. Een vorm van extractie is bijvoorbeeld het malen van koffiebonen en deze vervolgens omzetten tot koffie.

Hoe worden Etherische oliën gemaakt?

Vrijwel alles Etherische olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie. Dit is een van de meest betrouwbare methodes van extractie. Deze vorm van extractie wordt al heel lang gebruikt. Bij stoomdestillatie wordt hete waterdamp door een vat dat de desbetreffende plant of plantdelen bevat geleid. De stoom lost dan allerlei biologisch werkzame stoffen op. Alle stoffen die door middel van het stoom uit de plant zijn gekomen blijven drijven op afgekoeld water en deze stoffen worden voorzichtig afgegoten.

De werking van deze oliesoorten

Allemaal leuk en aardig, maar hoe moet ik ze gebruiken, en wat is nu precies de werking ervan? Nu, het is niet per definitie het geval dat iedere olie dezelfde werking heeft, totaal niet zelfs. Dit hangt er helemaal vanaf wat voor een soort olie men heeft, en van welke plant deze afkomstig is. Geurolie kan worden toegepast op verschillende manier. Zo hebben sommige mensen in huis een stoomcabine. Hier zit als het ware een wit blokje in waar de stoom uitkomt, hierin kan men een doekje plaatsen waar geurolie op zit. Sommige geuroliën zijn bedoeld om een rustgevende werking te uiten op een mens, andere zijn er dan weer op de luchtwegen te openen tegen verkoudheid. Ze hoeven tevens niet enkel worden toegepast door middel van stoom, ze kunnen ook worden gebruikt door middel van geurstokjes. Deze zie je soms op de sanitaire voorziening van een restaurant terug. Deze verspreiden geuren snel door middel van de geur de geleid wordt door de geurstokjes. Dit zorgt vrij snel voor een hele aangename geur. Ook in je eigen huis zou dit dus prima kunnen. Een andere veel voorkomende manier zijn aroma inhalers. Hiermee kan via de neus de olie worden geïnhaleerd. Deze zijn makkelijk om onderweg te gebruiken, zodat je ook onderweg je favoriete olie bij de hand hebt mocht je op zoek zijn naar een aangename geurervaring onderweg.

Bron: Stylishcolors