Duette shades, alle voordelen voor u op een rijtje gezet

Een vorm van raamdecoratie waar u in uw woning gebruik van kunt maken luistert naar de naam ‘duette shades’. Een andere benaming hiervoor zijn de zogenaamde duette gordijnen. Dit type van gordijnen bestaan uit twee lagen stof welke samen een gesloten honingstructuur vormen. Belangrijk om rekening mee te houden is dat de duette shades niet uitsluitend over een decoratieve functie beschikken. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook verschillende effectieve en functionele eigenschappen aan verbonden zijn. Bent u eveneens geïnteresseerd in het plaatsen van duette shades in uw woning en wilt u graag alles te weten komen over de voordelen die er aan zijn verbonden? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de onderstaande informatie u daar een goed beeld van geeft.

Wat zijn de functionele eigenschappen van duette shades?

Duette shades mogen er dan in de praktijk wel goed uitzien, het zijn vooral de effectieve en functionele eigenschappen die ervoor zorgen dat ze zo populair zijn geworden. Specifiek geldt voor duette shades dat u kunt rekenen op verschillende praktische voordelen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Duette shades beschikken over een isolerende werking;
  • Tijdens de zomermaanden kunt u rekenen op een reductie van warmteopname;
  • Er kan een verbeterde akoestiek in huis worden gerealiseerd;

De bovenstaande voordelen zeggen wellicht nog niet zoveel. We gaan er op deze pagina dan ook graag uitgebreid verder op in. In eerste instantie is bijvoorbeeld reeds diverse malen aangetoond dat duette gordijnen de meest efficiënte vorm van raambekleding zijn om energie te kunnen besparen. De honingraatstructuur waarover ze beschikt zorgt er dan ook voor dat er een soort van stilstaande luchtlaag ontstaat welke over een isolerende functie beschikt. Kiest u voor verduisterende duette gordijnen? In dat geval kiest u voor een uitvoering welke aan de binnenkant ook nog eens beschikt over een speciale, isolerende aluminium coating.

De mate waarin duette shades kunnen bijdragen aan het realiseren van een energiebesparing is grotendeels afhankelijk van de situatie waarin ze wordt gebruikt. In combinatie met enkel glas zult u kunnen vaststellen dat er een bijzonder mooie besparing kan worden gerealiseerd op de energiefactuur. Wanneer duette shades worden gecombineerd met enkel glas slagen ze er in de praktijk in om zomaar tot wel 60 procent van het warmteverlies te reduceren. Het spreekt voor zich dat het voorzien van dit type van raamdecoratie over de middellange tot lange termijn dan ook een zeer mooie besparing met zich mee kan brengen.

Combinatie duette shades met dubbel glas

Het spreekt voor zich dat veel mensen er door de jaren heen reeds voor hebben gekozen om gebruik te maken van dubbel glas in hun woning. Wanneer duette shades worden gebruikt in combinatie met dubbele beglazing is er sprake van een reductie van het warmteverlies tot wel 46 procent. Dit is een stuk minder in vergelijking met enkel glas, maar dat heeft uiteraard vooral te maken met de isolerende werking waar dubbel glas uit zichzelf reeds over beschikt. Hoeveel de exacte besparing op de energiefactuur kan bedragen is uiteraard afhankelijk van heel wat meer verschillende factoren. Met name de manier waarop de woning wordt opgewarmd speelt op dit vlak uiteraard een uitermate belangrijke rol.

De reductie van warmteopname tijdens de zomermaanden

Niet alleen tijdens de koude wintermaanden, maar ook in de zomer kunnen duette shades een interessante meerwaarde betekenen. Tijdens de zomer slaagt dit type van raamdecoratie er dan ook in om de warmte van de naar binnen schijnende zon te weren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de uitstekende reflectie van zonnestraling. De warmteopname kan op deze manier gereduceerd worden met een spectaculaire 78 procent. Op deze manier kunt u er op rekenen dat het zelfs tijdens de heetste zomermaanden aangenaam koel blijft binnenshuis. Daarnaast is er nog een extra niet onbelangrijk voordeel verbonden aan het gebruik van duette shades. Het is namelijk zo dat dit type van raamdecoratie ervoor zorgt dat uw interieur wordt beschermd tegen verbleken. Ook dit is een probleem waar veel mensen mee af te rekenen krijgen en waar duette shades dus een uitstekende oplossing voor kunnen bieden.

Zorg voor een verbeterde akoestiek in uw woning

Duette shades staan er om bekend over een bijzonder hoog geluiddempend vermogen te beschikken. In eerste instantie zou er misschien gesteld kunnen worden dat dit vooral voor oudere woningen belangrijk is. Dat is echter niet helemaal correct. Het is namelijk zo dat zelfs in moderne architectuur waarin gebruik wordt gemaakt van veel beton, glas en metalen duette shades nog steeds een interessante, akoestische meerwaarde kunnen realiseren. Het spreekt voor zich dat het wooncomfort in huis alleen maar ten goede komt. Woont u dus met andere woorden aan een drukke baan of in een buurt waarin er heel wat omgevingsgeluiden waar te nemen zijn? In beide gevallen zult u kunnen vaststellen dat de duette shades een niet onaanzienlijke meerwaarde kunnen betekenen voor u wooncomfort.

Combinatie van een dag- en nachtsituatie

De bovenstaande voordelen zorgen er stuk voor stuk voor dat duette shades door de jaren heen ongelofelijk populair zijn geworden. Er is echter nog meer. Wist u bijvoorbeeld dat het eveneens mogelijk is om twee stofkwaliteiten te combineren in één en hetzelfde product? Op deze manier kan er bijvoorbeeld met behulp van duette shades op een eenvoudige manier zowel een dag- als nachtsituatie worden gecreëerd. Het spreekt voor zich dat dit in het bijzonder interessant is voor bijvoorbeeld kinderkamers en slaapkamers. Ook in dit type van ruimte komen duette shades dan ook werkelijk fantastisch tot hun recht.

Hou rekening met mogelijke kinderen in huis

Voor het merendeel van de soorten raamdecoratie welke op de markt zijn terug te vinden geldt dat het mogelijk is om deze manueel te bedienen. Dit gebeurt doorgaans door middel van een optrekkoord. Dit is voor de hand liggend en uiteindelijk ook de meest praktische oplossing, maar in de praktijk brengt dit ook steeds de nodige risico’s met zich mee. Het is namelijk zo dat een constante koordlengte ervoor kan zorgen dat ook kinderen aan de raamdecoratie kunnen trekken. Wanneer ze er als het ware aan gaan hangen kan dit ertoe leiden dat de raamdecoratie naar omlaag wordt getrokken met alle gevolgen van dien. Gelukkig is het in de praktijk steeds mogelijk om je duette shades te voorzien van een intrekbaar optrekkoord. Deze zorgt ervoor dat de raamdecoratie extra kindvriendelijk wordt gemaakt.