De oplossing voor een donkere kamer

In een slaapkamer is het belangrijk dat de kamer `s nachts wordt verduisterd. Het is bewezen dat mensen sneller en beter slapen als de slaapkamer goed donker is. Op het moment dat een kamer licht is, denken je hersenen dat het dag is en zult u minder snel in slaap komen. Ook als je tussendoor wakker wordt in een lichte slaapkamer, doe je er langer over om weer in slaap te komen dan in een donkere kamer. Een verduisterend rolgordijn is ideaal om op te hangen in uw slaapkamer, het zal zorgen voor een goede nachtrust.

Verduisterend rolgordijn

Een verduisterend rolgordijn heeft een verduisterend doek. Het doek zorgt ervoor dat de slaapkamer donkerder wordt, omdat de stof zelf geen licht doorlaat. De verduisterende stof is namelijk voorzien van een speciale laag die ervoor zorgt dat er geen licht door de stof komt. De coating die aan de achterkant zit is doorzichtig, beide kanten van het doek zijn dus dezelfde kleur.

Kant en klaar verduisterend rolgordijn

Je kunt verduisterende rolgordijnen kant en klaar bij de bouwmarkt kopen. Een standaard rolgordijn is goedkoper, maar dan heb je wel minder keuze uit maten en opties. De maximale breedte van een standaard rolgordijn is vaak 1,80 meter. Standaard rolgordijnen zijn dus niet voor alle ramen geschikt. Daarnaast is het zo dat de afwerking minder mooi is als je zelf een rolgordijn op maat maakt. Ook heb je minder keuze uit kleuren en extra opties, zoals bijvoorbeeld zijgeleiding. Daarnaast heb je geen garantie op een standaard rolgordijn en gaat deze minder lang mee dan een rolgordijn op maat.

Verduisterend rolgordijn op maat

Je kunt bij verduisterende rolgordijnen op maat kiezen uit honderden kleuren dus voor iedere slaapkamer is er een bijpassende kleur te vinden. Om te kijken of de kleur mooi staat in je slaapkamer, kun je gratis 10 kleurstalen aanvragen. Hieronder zie je welke opties er mogelijk zijn bij een verduisterend rolgordijn op maat:

 • Je kunt kiezen uit honderden kleuren
 • Je kunt een rolgordijn bestellen vanaf 30 cm breed tot en met 400 cm breed
 • Je kunt een rolgordijn bestellen vanaf 30 cm hoog tot en met 400 cm hoog
 • Je kunt een rolgordijn bestellen met zijsteunen of een luxe cassette
 • Je kunt een rolgordijn bestellen met elektrische bediening of ketting bediening. Als je kiest voor een ketting kun je kiezen tussen een kunststof of metalen ketting.
 • Je kunt een rolgordijn bestellen met smartfitsysteem, zodat je niet hoeft te boren in het kozijn
 • Je kunt kiezen voor een beklede of onbeklede onderlat
 • Je kunt kiezen voor wel of geen zijgeleiding (u-profiel of staaldraad)

Wat is het beste verduisterend rolgordijn voor je slaapkamer?

Genoeg keuze dus met een verduisterend rolgordijn op maat, maar wat is nou het beste rolgordijn voor op je slaapkamer? Afhankelijk van je raam kun je het beste kiezen voor een rolgordijn met een cassette en u-profielen. Een rolgordijndoek is namelijk smaller dan de breedte die je bestelt en er komt dus licht aan de zijkanten. Om dit te verminderen kun je u-profielen gebruiken aan de zijkanten. Deze u-profielen, gemaakt van aluminium, kun je onder de cassette plaatsen en zorgen ervoor dat spleet gedicht wordt. Iedere vorm van licht verstoort je slaap-waak ritme. De verduistering zorgt er dus voor dat je sneller in slaap komt en langer achter elkaar in slaap blijft.

Andere tips voor een goede nachtrust

Natuurlijk is een verduisterend rolgordijn niet de enige manier voor een goede nachtrust. Hieronder vind je andere tips voor een goede nachtrust. Deze tips hebben te maken met slapen en licht.

 1. Dim ‘s avonds je lichten

Zodra het schemert of donkerder wordt, maken je hersenen melatonine aan. Je hersenen weten namelijk dat je dan gaat slapen en dan maken ze slaperig. Het is dus goed als `s avonds de lichten in huis niet te fel staan, het is beter om 2 uur voordat je gaat slapen de lichten te dimmen. Dit geldt ook voor de computer of smartphone. Hiervan kun je het licht van tevoren ook dimmen.

 1. Hang een klein nachtlampje in de gang

Mocht je `s avonds uit bed gaan om bijvoorbeeld naar de wc te gaan dan is het beter als je geen fel licht aandoet. Het is dan beter als je een klein nachtlampje hebt op de gang of in de badkamer zodat je niet te wakker wordt van het licht. Het is overigens beter als je 2 uur voordat je dat slapen niet meer drinkt.

 1. Zet je telefoon uit

Je telefoon is een afleiding. Ook als je gaat slapen en je telefoon op je nachtkastje ligt, kan deze voor afleiding zorgen. Bijvoorbeeld als je een appje binnenkrijgt en je telefoon oplicht, trilt of geluid maakt. Ook andere elektronische apparaten kunnen oplichten zoals een tv, laptop of computer. Het is beter als deze apparaten uitstaan. Nog beter is als deze niet op je slaapkamer staan.

 1. Draai je wekker om

Ook je wekker kan lichtgeven. Denk bijvoorbeeld aan de cijfers op de display. Als je je wekker omdraait dan heb je hier minde last van. Daarnaast kunnen sommige mensen zich druk maken als zij zien hoeveel tijd zij nog hebben om te slapen.