Bedwantsen: een plaag voor je slaapkamer

Bedwantsen kunnen een ware plaag vormen. Deze kleine beestjes van ongeveer 6 millimeter groot worden ook wel wand- of bedluizen genoemd en leven van het bloed van mensen en dieren. Ze hebben daar bijzonder weinig van nodig en kunnen bijna een jaar zonder voedsel. Daardoor zal het niet snel gebeuren dat de luizen uithongeren en zullen ze na een lange vakantie dan ook zeker niet zomaar verdwenen zijn.

Hoe weet ik of het bedwantsen zijn?

Bedwantsen zijn lastig te herkennen. Toch kun je vrij snel wel gokken of het al dan niet om bedwantsen gaat. Wanneer er zwarte puntjes in de lakens terug te vinden zijn, is de kans groot dat er bedwantsen aanwezig zijn. Zeker als u last hebt van jeuk.

De beten zelf zijn niet gevaarlijk (alleen heel erg irritant), maar ze kunnen wel bacteriën of virussen dragen, wat uiteraard wel degelijk ongewenst is. De kans op een besmetting is echter niet groot; er zijn tot op heden nog geen gevallen van besmetting bekend.

Hoe kom ik er weer vanaf?

Bedwantsen bestrijden is een lastige klus. Uiteraard is het natuurlijk zaak om zeker te weten of het wel echt om bedwantsen gaat. Hierover kan een ongediertebestrijder of de Dierplaagbeheersing uitsluitsel geven. U kunt hen om raad vragen door een duidelijke foto van het diertje te maken.

Doordat de dieren heel erg klein zijn en zich dus ook overal kunnen verstoppen, zijn ze heel lastig te verwijderen. Ga daarom vooral niet zelf van alles uithalen; de kans bestaat dat je de bedwantsen overbrengt naar andere slaapkamers in de woning of – nog erger – de bedwantsen zich in tassen gaan nestelen waardoor je het ongedierte naar andere woningen kunt brengen! Schakel daarom altijd experts in om het ongedierte te bestrijden.